skip to Main Content
010-330 85 00 info@bjorka-assistans.se Tidvis ActiWay OneLab

Man under rehab och med personlig assistans

Hur är det att behöva hjälp men inte vilja bli definierad av det?

Vi träffar en person som, på grund av en allvarlig olycka, sedan en tid har ett stort behov av personlig assistans och som på samma gång gjort ett medvetet val att inte låta det begränsa.

Du vill gärna bli intervjuad, men samtidigt vill du vara anonym – varför det?
– Jag har å ena sidan avskärmat mig från delaktighet i Björka och på ett annat sätt tagit ett medvetet val att aktivt påverka. I det här fallet vill jag dela med mig av mina upplevelser. Jag är till exempel med och styr min assistans och i att hitta rätt människor för assistansen. Det är en utmaning att hitta rätt människor som passar min assistans.
Och utmaningar i övrigt saknas inte. Frågan är med vilket förhållningssätt de antas. Och vilka utmaningar som har störst inverkan på en bra assistans.
– Jag ser en svårighet att leva en kultur när man aldrig träffas. De som arbetar med mig jobbar alltid en och en och lär känna varandra genom mig. Det är så jag vill ha det. Här kan jag använda det gemensamma arbetet i Björka för att lyfta de frågor som är viktiga för mig.

Björkas kontor

Vi träffas på Björkas kontor en eftermiddag för att prata om vad Björka har betytt och betyder. I Björka handlar det mycket om att kunna vara hela sig själv. Att med själ och hjärta berika världen.
– Jag är enormt tacksam över att hjälpen går att få på detta sätt. Detta är en bit som fattas mellan sjukvård och friskhet och samtidigt många som behöver det som Björka ger. Det är en stor förmån att leva i ett välfärdssamhälle som kan erbjuda detta. Björka tar ansvaret mellan sjukvården och livet, vilket inte tex kommunerna reder ut.
I samtalet kommer vi in på vad det ansvaret innebär och vad det som är viktigt när man väljer utförare av personlig assistans.
– Jag har hela tiden uppskattat att Björka finns nära. Fick goda rekommendationer av vänner som också har assistans. Det var på grund av närhet och gott rykte som jag valde Björka. Jag fick snabbt förtroende.
– Jag fortsätter att välja Björka för att assistenterna trivs och känner starkt för Björka. Också för erfarenheten som finns i Björka. Det är en samlad bild som gör att jag tror att detta är allmänt bra.

”Just nu vill jag uppnå mer självständighet”

Vi har en lång dialog om vad som är viktigt i livet och om hur man kan leva det liv man vill leva.
– Just nu vill jag uppnå mer självständighet. Och att leva länge och se mina barn lyckas. Jag tycker om att resa med familjen och uppleva saker tillsammans, det är kul. Det uppskattar vi alla tillsammans.
Resa är en sak där personlig assistans är viktig.
– De bästa upplevelserna jag haft med Björka är de resor vi gjort med familjen, både långa och korta.
Personlig assistans är ju en stor del av vardagen och vi samtalar om hur vardagen ser ut.
– Jag skrattar ganska ofta, och ofta runt matbordet. Har en dotter på 2,5 år som tar mycket plats. I familjen skrattar vi mycket både åt och med varandra.

När vi pratat ett tag om vardagen kommer vi in på vikten av att kunna påverka sin vardag.
– För mig är det viktigt att det blir som jag tänkt mig, även om det inte alltid är rätt. Mitt sätt är viktigt för mig! Jag engagerar mig i rekrytering för att det ska funka. Jag engagerar mig också i att mina assistenter ska få en bra arbetsplats.

”För mig gör Björka drömmarna möjliga!”

Att ha utrymme för sin passion och sina drömmar är viktigt för alla människor. Det är i fantasin vår värld skapas. Vi pratar mycket om mentala verktyg och om hur vi kan inspirera andra att ta sig från omöjligt till möjligt.
– För mig gör Björka drömmarna möjliga! Jag själv inspirerar andra genom att visa att det går. Många tror inte det, oavsett om det är stort eller smått.
Det personliga ansvaret kan användas för att göra förflyttningar. Ibland i det lilla och ibland i total transformation. Att leda sig själv och andra.
– Det jag uppskattar hos mig själv är mitt ledarskap. Mycket av min personlighet är att få andra att prestera och lyckas och att verka genom andra. Den talang hos mig själv som jag skulle vilja utveckla är mitt sätt att kommunicera och engagera människor.
En annan viktig sak i Björka är positiv framtidsutveckling och vi har bägge sett värdet av att kunna se en bättre morgondag. Att hela tiden ta steg framåt. Detta är ju också ett sätt att mentalt skapa resurser.
– Jag ser fram emot kommande resor med familjen. Vi har två resor i sommar planerade. Jag ser fram emot att både planera och genomföra dem.
Vi kommer att prata om förebilder och om att ha hjältar i sin vardag. Det visar sig att det finns hjältar som man tidigare inte hade en aning om fanns.
– Gruppen för Aktiv rehabilitering (RG) är mina hjältar. Där träffas vi och arbetar med förebildsledare. Man träffar personer som har liknande bakgrund och som kommit långt i rehabiliteringen.

Efter en spännande timme där vi inspirerats av varandra börjar vi prata om hur fler kan uppleva det som Björka skapat och skapar. Vi funderar tillsammans kring vad det är vi uppskattar och mår bra av.
– Hela apparaten och att det funkar över tid, skulle jag säga.
Att fungera över tid betyder ofta att betydelsefulla val har gjorts till vanor.
– Punktlighet är en god vana i Björka, och det är viktigt för mig.
Samtalet leder slutligen fram till frågan vad man skulle fokusera på om man skulle berätta om Björka för en nära vän som hamnat i samma läge.
– Jag skulle berätta om erfarenheten som finns i Björka, i allt från olika typer av skador mm till hela processen med Försäkringskassan och allt runt omkring. Marie är mycket delaktig i detta, vilket jag uppskattar. [Marie är VD för Björka Assistans, red. anm.]

Björka med tre ord: Lokal närvaro – erfarenhet – ömsesidigt förtroende

Back To Top