skip to Main Content
010-330 85 00 info@bjorka-assistans.se
Björka Assistans

Åsas syster är assistansberättigad. Hon arbetar också själv som assistent i gruppen. Så här berättar hon om sina upplevelser:

”Det är mycket jag är stolt över när jag tänker på Björka”

Det som är viktigt för mig är min familj, släkt, vänner och jobbsituation runt mig – att det fungerar. Jag är tacksam för allt stöd jag och vi får.

Den bästa känslan med Björka är att min syster blir säker när jag är där – att hon känner sig trygg. Jag känner idag en glädje till en tuff situation.

Björka är alltid tillgängligt, bra och tillmötesgående och löser saker. Personerna på Björka finns som bollplank och ställer upp. Till exempel när min syster blev sjuk och vi var i kris. Vi fick också hjälp med försäkringskassan och hela ansökan om assistans. Björka är tillgängliga för att prata och lyssna och är alltid glada och positiva.

Det är mycket jag är stolt över när jag tänker på Björka – jag är ju med hela tiden och tillför. En speciell händelse var när Marie var hos oss i början. Jag kände att hon kunde både assistansen och ville att min syster ska få det liv hon vill och det hon behöver. Marie vet vad hon kämpar för och är väldigt drivande. Då kände jag mig stolt och säker på samma gång

Vi hade tidigare en stor nationell firma. Det var kaos, vi fick ingen nära kontakt och ingen hade koll. Ingen brydde sig om min syster eller oss utan körde bara sitt och gjorde inget aktivt. Vi fick aldrig göra något heller, det vill säga inget stöd i vardagen. Då var svaret att det kunde assistenterna lösa själva och betala ur egen kassa – och den möjligheten har ju inte alla.

Jag drev på så att vi bytte till ett bättre bolag – det har betytt allt egentligen! Idag är det lugn. Alla i gruppen är glada och trivs!

Det första som hände när vi bytte till Björka var att de inte tog huvuddelen av pengarna utan la mer på min syster. Ett bra synsätt, tycker jag. De är måna om personalen och menade att om personalen mår bra mår min syster bra.

”Jag skrattar jämt – vi har så roligt i hela gruppen”

Alla i gruppen tycker att Björka är jättebra med närhet, fast vi bor långt bort rent geografiskt. Vi trivs tillsammans i gruppen och assistenterna är bara bäst – de är så bra mot min syster. Alla har varit i gruppen länge och vi är väldigt tajta med varandra. Min syster trivs och vi är som en familj. Jag skrattar jämt – vi har så roligt i hela gruppen. Min mamma brukar kalla dem ”mina barn”.

Jag upplever Björka som starka, tillgängliga och positiva. Det som fått mig att må bra med Björka är att vara med och att vi finns för varandra och att vi ser varandra. Jag vill uppfattas som positiv och glad och jag tycker man ska tillföra glädje. Samtidigt behöver jag någon som pushar mig lite och som ger tips och råd. Och som samtidigt är glada och positiva. För egen del vill jag börja läsa till undersköterska vid sidan om – gärna på distans. Det går rent praktiskt att läsa till undersköterska parallellt.

Om jag skulle berätta om Björka för en nära vän som är i samma läge som jag skulle jag berätta om att Björka är måna om både brukare och personal. Att de finns nära till hands och lägger stor vikt på de som jobbar och brukarna på samma gång. Att de ställer upp och alltid tillgängliga.

Jag skulle vilja att samhälle och politiker förstår vikten av bra assistans. Jag tycker att vi på Björka visar att en bra assistans är fullt möjlig.

Back To Top